Asigurari locuinta 

Asigurări locuinta

Asigurari Imobiliare. Baza de evaluare pentru asigurari este valoarea finala de restaurare (care presupune costurile de refacere integrala, identica, a proprietatii dupa distrugere, dar nu mai mare decat calitatea "din nou"). Valoarea de despagubire presupune acordarea de compensatii in limita costurilor de refacere sau reparare fara a fi preluate in aceste costuri imbunatatirile sau extinderile constructiei sau ale dotarilor. Ceea ce trebuie sa inteleaga cel ce se asigura este ca el va obtine un procent din suma asigurata, datorita faptului ca in majoritatea cazurilor bunul nu se distruge in intregime, ci partial. In aceasta situatie este necesar sa se faca o evaluare corecta, pornind de la costul de inlocuire / reconstructie (care reprezinta costul estimat pentru a construi la preturile curente, la data evaluarii, o copie, o replica exacta a cladirii evaluate, folosind aceleasi materiale, normative de constructie, arhitectura, planuri si calitate de manopera si ingloband toate deficientele, supradimensionarile si deprecierea cladirii). Costurile sunt de doua tipuri: directe si indirecte. Costurile directe sunt: Autorizatia de constructie, materiale, produse, instalatii, manopera, echipamente folosite in constructii, asigurari pe durata construirii, organizare de santier, spatii de depozitare a materialelor, racordarea provizorie la utilitati, profit antreprenor, regie, inclusiv supravegherea lucrarilor etc; Costurile indirecte sunt: Proiectare, verificare, ridicare topo, studii de impact asupra mediului, expertize tehnice etc. Este bine de avut in vedere faptul ca in conditiile unui sinistru, pe langa costurile enumerate mai sus, intervin si alte cheltuieli (costuri), cum ar fi expertiza tehnica, cheltuielile cu indepartarea molozului, autorizatia de demolare etc. De aceea, cel ce intentioneaza sa incheie o asigurare este bine sa aiba in vedere necesitatea de a introduce clauze suplimentare in acest sens, deoarece, cel putin pana la data scrierii acestor randuri, nu stim ca vreun asigurator din Romania sa faca acest lucru din proprie initiativa. De asemenea, in practica asiguratorilor, se foloseste valoarea de piata, care, in conditiile economiei noastre in tranzitie, este mai mica decat valoarea de inlocuire. Practic, pentru refacerea bunului veti avea nevoie de mai multi bani decat vi se vor da de catre asigurator. Apeland la specialistii nostri, veti avea siguranta ca asigurarea pe care o veti incheia va acoperi inclusiv cheltuielile suplimentare descrise mai sus.  Agenția Rot în Simeria Piața Unirii, bloc 6, vă asigură locuința. 

Asigurarea obligatorie a locuintei PAD

Protectie impotriva dezastrelor naturale

Potrivit legii 260/2008 modificata si republicata, toti proprietarii de locuinte sunt obligati sa incheie o polita de asigurare obligatorie a locuintei emisa de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID)

Asigurarea obligatorie locuinta Agentia Rot Simeria
Asigurarea obligatorie locuinta Agentia Rot Simeria

Asigurare locuinta

1. Ce riscuri sunt acoperite de asigurarea obligatorie PAD?
Polita de asigurare locuinta obligatorie (PAD), cea pe care legea o impune tuturor proprietarilor de locuinte, acopera trei riscuri:

  • cutremure
  • inundatii
  • alunecari de teren

Costurile de asigurare obligatorie se diferentiaza in functie de tipul locuintei dvs.
Exista doua tipuri de locuinte in Romania, iar predilectia cetatenilor este majoritar spre una dintre ele - locuinta de tip A preferata de cei mai multi si locuinta de tip B.
Pe de-o parte, locuinta de tip A este o constructie din beton armat sau metal, ce poate avea pereti exteriori din caramida arsa, piatra, beton, cu sau fara cadre de beton armat, lemn ori alte materiale asemanatoare rezultate in urma unui tratament chimic.
Pe de alta parte, locuinta de tip B este o constructie din caramida nearsa, valatuci, chirpici, pamant batut ori alte materiale asemanatoare, ce nu au fost anterior supuse unui tratament termic sau chimic. Acest tip de locuinta poate avea pereti de orice fel si poate fi acoperita fie cu stuf, fie cu paie, trestie ori coceni.
Cea mai intalnita locuinta in Romania este cea de tip A, insa in mediul rural, inca mai sunt intalnite si locuintele de tip B. Pentru ambele tipuri de locuinte, costul politei pentru asigurarea locuintei obligatorie se prezinta astfel:

  • Pentru locuintele de tip A, costul politei PAD - 20 EUR/an
  • Pentru locuintele de tip B, costul politei PAD - 10 EUR/an

2. Ce acopera o asigurarea de locuinta facultativa?
Polita de asigurare facultativa nu o substituie pe cea obligatorie, ci functioneaza ca o aditie prin care protejati casa de diferite daune pe care o polita PAD nu le acopera. Prin urmare, iata ce acopera o polita de asigurare facultativa a locuintei:

  • inundatii provocate sau induse
  • vandalism
  • asigurare bunuri*

* Pentru a primi valoarea bunurilor investite in urma politei facultative, trebuie sa va asigurati ca ati colectat si pastrat toate facturile/bonurile pentru obiectele de valoare din casa. In caz contrar, sumele vor fi subevaluate la constatare in functie de valoarea pietei la momentul respectiv.
Nota: Polita reprezinta o modalitate ideala de a avea certitudinea ca locuinta si bunurile pe care le-ati dobandit in urma unor eforturi financiare considerabile, sunt in siguranta. De asemenea, acest tip de asigurare este potrivit si pentru casele de vacanta, intrucat puteti renunta la serviciul de paza si puteti sta linistit achizitionand o asigurare facultativa ca aditie la o asigurare obligatorie.

Asigurarea locuintei cu extra acoperiri*

Ti-ai construit casa cu drag si mult efort si acum este locul in care te simti cel mai bine. Pentru a-ti pastra zambetul pe buze chiar si atunci cand apare o situatie neplacuta, asigura-te ca altcineva se va ocupa de aceste situatii.
O asigurare de locuinta cu extra acoperiri este o solutie flexibila si adaptabila pentru a-ti proteja locuinta.

Agenția Rot Asigurări  în Simeria Piata Unirii bloc 6. Tel. 0755112978  

Orar de luni până vineri 9 - 17   Sâmbăta 9 - 13.   După program sau in zilele libere sunati la telefon, incercam sa va ajutam pentru urgente pana la ora 19.