Asociația de proprietari nu este scenă politică! Ce învățăm din asta? Poate reușim să ne însușim unele lecții pentru ca, în final, să devenim cetățeni și locatari mai buni.

30.07.2023
Asociația de proprietari nu este scenă politică! Ce învățăm din asta?Poate reușim să ne însușim unele lecții pentru ca, în final, să devenim cetățeni și locatari mai buni. Președintele asociației de proprietari este, în general, persoana care obține cel mai mare număr de voturi din partea vecinilor săi cu drept de vot. Este vorba despre un proces democratic de votare prin care un grup de oameni organizați pe criterii de vecinătate a proprietății, adică asociația de proprietari, alege un lider care își asumă o serie de responsabilități în numele grupului.
În asociația de proprietari avem mai multe categorii de oameni:
• Sunt cei care nu își doresc sub nicio formă să ocupe o funcție de reprezentare, preferând să delege acest drept cuiva care este mai dispus să își asume responsabilitatea, nu neapărat mai bine pregătit pentru acest rol.
• Sunt cei care se feresc să ofere un răspuns clar, care nu și-ar dori această funcție, dar care nici nu ar fi dispuși să o refuze categoric dacă le pica ceva.
• Sunt cei care s-ar implica pentru a ajuta asociatia, mai ales acolo unde nu prea sunt alți doritori. De cele mai multe ori implicarea este fără plata.
Pentru că oamenii au ales sa fi reprezentant al lor este nevoie să comunici cu ei, să le arăți că le înțelegi problemele și că ai soluțiile de care asociatia are nevoie.
Un președinte de asociație, un administrator de bloc, are în segmentul de responsabilități gestionarea resurselor. Lipsa de implicare din partea indivizilor se traduce într-o lipsă de opțiuni și în numeroase cazuri de acest tip, poate face ca o persoană nepotrivită pentru funcția respectivă să fie aleasă în continuare, dăunând grav asociației. În aceste situații proprietarii sunt cei care pierd, având în conducere persoane nepregătite, al căror unic merit este că s-au implicat la momentul oportun și atât.
Asociația de proprietari nu este scenă politică! Ce învățăm din asta?
Am văzut că există surprinzător de multe asemănări între ceea ce se întâmplă pe scena politică și în viața unei asociații de proprietari. Dar ce putem învăța de aici și cu ce ar trebui să rămânem la finalul acestui articol?
În primul rând, trebuie să fim conștienți că funcțiile reprezentative din orice democrație necesită implicare. Iar dacă nu te implici, altcineva va decide în locul tău. Așadar, candidează sau, cel putin votează pentru asociația de proprietari din care faci parte! Dacă renunți la acest drept, vecinii îți vor alege președintele asociației vor decide pentru tine și așa mai departe.
Apoi, trebuie să știm că avem dreptul să cerem explicații sau să solicităm soluții pentru diferite probleme. Esența discuției este responsabilizarea. În cazul în care ești mulțumit de modul în care funcționează asociația de proprietari, dar te nemulțumește ce se întâmplă în orașul în care locuiești sau în țară, ar trebui ca la următoarele alegeri să urmezi pașii pe care i-ai făcut la alegerile de la asociație. La fel, reciproca e valabilă. Noi suntem comunitatea, iar schimbarea nu poate veni decât de la noi! " Nu ești mulțumit de activitatea președintelui și a comitetului executiv de activitatea administratorului de bloc? Ai nevoie de ajutor consultanta sau servicii de administrare complete, competente, care să îți transforme scara de bloc, într-un loc mai bine organizat, mai confortabil și mai civilizat?
Ofer servicii de administrare imobile la prețuri prietenoase și ajut asociația de proprietari să economisească bani pe termen lung, prin eliminarea pierderilor, evitarea penalizărilor și prevenția reparațiilor costisitoare, care au obiceiul de a apărea în cele mai nefericite momente.
Consider că serviciile noastre trebuie să aducă liniște, confort și să preîntâmpine, pe cât posibil, orice situații care ar putea aduce stres, frustrare sau nemulțumiri din partea asociației de proprietari.
Biroul de Consultanta Rot, pune la dispoziție toate serviciile de care are nevoie o asociație de proprietari, de la administrare tehnică, la servicii de casierie și contabilitate, dar și servicii suport pentru actualizare documente asociație de proprietari.
Ai nevoie de mai multe detalii? Sună la 0744.50.7642 sau vino la biroul din Simeria Piața Unirii bloc 6.