Asociatia de proprietari nu trebuie să fie un loc transformat de unele personaje într-un loc de joacă pe banii proprietarilor.

30.07.2023
Asociatia de proprietari nu trebuie să fie un loc transformat de unele personaje într-un loc de joacă pe banii proprietarilor.
Am în vedere administratorii, președinții dar și proprietarii.
A) În ceea ce privește administratorii, mie mi se pare că a trecut de mult vremea lui ieftin și bun. Acum găsim și scump și prost. Este de observat că acest domeniu al administrării se mișcă însă asociațiile sunt parcă hipnotizate de prețul mic oferit pentru prestarea unor servicii care ar trebui să fie de calitate. Din păcate mulți sunt încă la început de drum și pot intra în această piață a administrării prin oferirea unui preț mic pentru un pachet de servicii ce pare atractiv. În fapt, își fac mâna pe seama asociațiilor.
Încurajez dezvoltarea, încurajez concurența și diversitatea de servicii dar nu încurajez prosteala și oferirea de servicii ce nu pot fi puse în operă datorită lipsei de experiență și a personalului calificat. În activitatea pe care o desfășor văd astfel de exemple și văd cum se fac în concret actele, cum se iau deciziile și cum decontarea unei astfel de alegeri se face de fiecare dată din buzunarul proprietarului. Cine plătește indiferența, proasta gestionare, furtul, neplata facturilor, lucrările și reparațiile? Răspuns: proprietarul.
Constat cu uimire că proprietarii nu se implică aproade deloc și nu reușesc să facă diferența pe calitate și trasparență. Nu pun întrebări atunci când are loc o schimbare la nivelul asociației, nu se implică în analiza ofertelor, semnând acte sau ridicând mâna doar pentru că așa spune un vecin sau președintele.
B) În ceea ce privește președinții avem și aici pe cei care simt oportunitatea lipsei de implicare și vin cu pretenții financiare față de asociație prima categorie sau vin într-o astfel de funcție fără a fi remunerați dar conștienți fiind de fondurile existente în visteria asociației.
Nu contează că sunt tineri sau în etate, mulți nu au citit legea și nu înțeleg răspunderea pe care o poartă. Nu înțeleg că semnatura pusă pe un contract antrenează și obligă asociația și într-un final pe toți proprietarii. Dacă doar interesul propriu contează, nu avem cum să progresăm și așa vom avea în continuare lifturi la preț dublu, schimbări de segmente de coloane la preț de nou etc.
Implicarea și colaborarea între proprietari este soluția. Se poate ca proprietarii să sancționeze astfel de derapaje sigur, cu asumarea unui astfel de demers. Cu cât mai mulți proprietari implicați și vigilenți cu atât mai bine. Știu că este mai bine și mai ușor să lași să facă altul, dar NU UITA, în cele din urmă lipsa ta de diligență tot în buzunarul tău se va vedea.
Ultimul an a fost pentru multe asociații unul haotic, în care s-a văzut lipsa de informare.
Sunt deranjat de astfel de atitudini și m-am săturat să tot văd lipsuri, în care văd cum unul a luat și alții trebuie să plătească. Ultimele exemple: somatii de închidere apă, somatii de executare pentru salubritate, pentru ca administratorul a încasat dar nu a plătit la furnizori și stă foarte bine printre oamenii indiferenți și ei plătesc să aibă din nou utilități.
Gestionarea banilor este cea mai importantă parte. Lasă becul sau căsuțele postale și ai grijă pe cine pui să aibă grijă de banii și fondurile tale.
Îi felicit și salut pe cei care se implică și fac din comunitatea în care trăiesc un loc mai bun, dar atentie, pe cine alegeti administrator de bloc!Conform Legii 196/2018, administratorul de bloc nu il alege presedintele ci adunarea generală!Administratorul de bloc trebuie să aibă atestat si asigurare profesională!☎️DE REȚINUT! Proprietarii de apartamente și reprezentanții asociațiilor de proprietari pot solicita la Biroul de Consultanta Rot SRL, sprijin, îndrumare sau consiliere privind obligațiile și drepturile ce le revin în administrarea proprietății comune. Preluam in administrare Asociatii de Proprietari conform Legii 196/2018. Simeria Piata Unirii bl.6 Tel. 0744507642